Italienske Sko

Henning Mankell var en svensk forfatter og dramatiker. Han blev født d. 3. februar 1947 og døde d. 5 oktober 2015. Han var særlig kendt for sine kriminalromaner om kriminalkommisær “Kurt Wallander”. Hans bøger har som regel en samfundkritisk undertone, men med en lige vinkel.

Hvad er det for en bog?

For det første så handler bogen ikke om sko, sådan direkte. Der er et par italienske sko med, men Mankell formår at få det hele til at gå op i en højere enhed. Og hvis du går op i sko, så kunne Brynje måske være dit mærke? (det er godt nok ikke italiensk, men det går nok)

Bogens handling starter på en vinterfrossen ø i Stockholms skærgård. Her møder vi den 66 årige Frederik Welin, som er tidligere læge. Han har valgt at isolere sig selv efter en mislykket og fatal operation. Det eneste menneske han rigtig er i kontakt med er et sejlende postbud, som har en noget særpræget personlighed. Ind i mellem får vekslet et ord eller to med postbudet, ligesom han giver lidt lægelig behandling.

Midt i alt hans ensomhed, banker fortiden på. Der står en kvinde med rollator, midt på isen. Hun fremsiger et gammelt løfte “Det smukkeste løfte i mit liv var det, du gav mig, da du lovede mig den skovsø. Jeg vil se den og drømme at jeg svømmer i den, inden det er for sent.”

Kvinden hedder Harriet og det er Welins gamle ungdomskæreste. Hun er døende af kræft, men ender med at få Welin ud af sin isolation og med på ekspedition til skovsøen.

På vej mod skovsøen sætter Hariet, Welin overfor et udfordrende møde. Et møde med andre isolerede mennesker i de svenske skove, som han jo egentligt har en hel del til fælles med.

Han møder en gammel skomager fra Italien, der bestemmer sig for at lave et par sko til Welin. Et par italienske sko.

Udover mødet med de isolerede mennesker i skoven og skomagerne, vil skæbnen det, at Welin render ind i den patient han fejlopererede. Hun lever selv isoleret og driver nu et hjem for utilpassede piger.

Hvad synes jeg om bogen?

Bogen er rigtig god, så er det sagt. Den er også meget følsom og tager dig med ind i en verden, som man sjældent ser. En verden der normalt er skjult for resten af verden, uden at være det. For den er rundt om os hele tiden, hver dag.

Bogen beskriver på en smuk og medrivende måde Frederik Welins vej tilbage til verden som vi kender den. Ligesom naturens smukke samspil med mennesket gennemsyrer bogen, på henrivende vis.

En bog jeg så afgjort kan anbefale.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *